Zoeken

Nieuws

20 september 2019

Pianisten zetten Domtoren in het licht

Première ‘Keys of Light’ op 15 oktober in Utrecht
Vanaf 15 oktober tot en met 21 december vindt ’s avonds iets bijzonders plaats op het Utrechtse Domplein: een klank- en lichtspel met de interactieve piano-installatie ‘Keys of Light’ van de Utrechtse studio Mr. Beam. Uiteenlopende pianisten bespelen dit unieke kunstwerk waarmee een spel ontstaat tussen muziek, licht en architectuur, geprojecteerd op de Domtoren.

Op dinsdag 15 oktober is de feestelijke première van ‘Keys of Light’ op het Domplein, met een optreden van een bekende pianist, van wie de naam later bekend wordt gemaakt. Het unieke van ‘Keys of Light’ is dat de pianist door zijn spel zelf bepaalt welke beelden, kleuren en vormen worden geprojecteerd.

Iedereen, van jong tot oud en van amateur tot professional, krijgt vanaf 16 oktober tot 21 december de gelegenheid om op de piano te spelen en daarmee de Dom op speelse wijze te verlichten. Voor iedereen is dat ongetwijfeld een unieke ervaring en daarmee bij uitstek een reden voor een bezoek aan het centrum van Utrecht. Voor het spelen zelf wordt een kleine financiële bijdrage gevraagd die volledig ten goede komt aan de restauratie van de belevingselementen zoals uurwerk en verlichting van de Domkerk. De lichtinstallatie op het Domplein wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van CMU.

‘Onvergetelijke ervaring’
“Vanuit onze passie voor multimedia design en projection mapping vertellen we verhalen, waarbij we op zoek gaan naar grensverleggende manieren om technologie en kunst samen te laten komen tot een onvergetelijke ervaring”, zegt Mo Assem van Mr. Beam, het bedrijf dat Keys of Light’ heeft ontwikkeld . “Prachtig om ‘Keys of Light’ nu ook op de Domtoren in ons eigen Utrecht te kunnen laten zien.” Mr. Beam is ook de maker van ‘hier woont nijntje’, een projectie die vanaf de eerste dag van de wintertijd elke avond op de gevel van het nijntje museum in Utrecht te zien is.

Stichting Utrechts EigenDom
Het evenement ‘Keys of Light’ is een initiatief van de Stichting Utrechts EigenDom, die financiële bijdragen wil werven voor de restauratie van de Domtoren. Eerste doel van de stichting is geld op te halen voor de kunstzinnige aanlichting van de Domtoren. Het lichtkunstwerk ‘In Lumine Tuo’ van Speirs + Major uit London is ten behoeve van de restauratie van de Domtoren geheel gedemonteerd en verwijderd. Voorzitter Olav Rosenberg van de stichting: “Wij zouden het geweldig vinden als met steun van de stad, bewoners, het bedrijfsleven en de culturele fondsen deze geweldige illuminatie van de Dom vernieuwd, verbeterd en duurzaam terug kan komen na de restauratie. Onze eigen Dom moet weer gaan stralen na de restauratie van vijf jaar!” aldus Rosenberg. “We betrekken de stad hier graag actief bij. Daarom zijn we op zoek gegaan naar activiteiten die met ‘licht’ te maken hebben, die aantrekkelijk zijn voor veel mensen en bewoners en bedrijfsleven de mogelijkheid geven om zelf actief mee te doen.”

Olav Rosenberg: “Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen van binnen en buiten Utrecht naar het Domplein komen. Vanaf medio oktober beginnen de donkere dagen voor de Kerst, het is gezellig met de sfeerverlichting in de binnenstad en de Domtoren wordt muzikaal in het licht gezet”, zegt hij. “We hebben onze eigen Son et Lumière, maar dan wel een heel bijzondere.”       

Overige berichten

29 november 2019

Ode aan het Vredenburgkwartier

Grenzend aan het vernieuwde Hoog Catharijne, heeft het Vredenburgkwartier een grote verscheidenheid aan winkels en horeca. Maar het Vredenburgkwartier is veel meer.

15 november 2019

Smartlappenfestival 2019

Samen mogen we weer janken, zingen en dansen bij de 29ste editie van het Smartlappenfestival Utrecht! Er is geen ontkomen meer aan, dus noteer nu 15-16-17 NOVEMBER 2019 in je agenda. Want in Utreg doen we alles samen, samen op het…

15 november 2019

Sinterklaas komt!

Op zondag 17 november 2019 komt Sinterklaas weer aan in Utrecht. Alle inwoners van Utrecht zijn van harte welkom bij dit grote feest dat vorig jaar door ruim 35.000 enthousiaste bezoekers meegevierd werd. Hiermee is de intocht van Sinterklaas een…

12 november 2019

Tweede Domtoren siert Hoog Catharijne

In samenwerking met de Stichting Utrechts Eigen Dom is er een tweede Domtoren geplaatst in Stadskamer in Hoog Catharijne. ’s Avonds wordt deze versie van de Domtoren prachtig verlicht. Tot en met 4 december 2019 kan worden genoten van een…

08 november 2019

Route tweede etappe Vuelta bekend

Utrecht heeft dinsdag de route van de tweede etappe van de Ronde van Spanje in 2020 bekendgemaakt. De renners rijden op zaterdag 15 augustus via de Biltsestraatweg de stad in en dan via een lus langs het Griftpark naar de finish op de Leuvenlaan in…

11 oktober 2019

Kom naar de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis

Op zaterdag 12 oktober wordt de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis gevierd. Duik in het verleden van Utrecht tijdens een boordevol avond- en nachtprogramma met lezingen, talkshows, (VR) tours, muziek, exposities, theater en debat.

27 september 2019

Streekbierfestival Utrecht herfsteditie

Op 31 oktober, 1-2 en 3 november vindt de 11e editie van het Streekbierfestival plaats. Vier dagen lang genieten van meer dan zestig Nederlands gebrouwen bieren, geschonken in dertig unieke cafés in het centrum van Utrecht.

04 september 2019

'Utrechters laten zien wat er zo leuk is aan Utrecht'

CMU-campagne moet meer bezoekers uit de regio trekken UTRECHT – Op woensdag 4 september gaat een nieuwe campagne live, gericht op bezoekers uit regio Utrecht. Het doel: mensen uit omliggende gemeenten verleiden om het centrum van Utrecht te…

26 juli 2019

‘Op naar de nieuwe Post!’

Het Vredenburgkwartier staat bekend om zijn vele winkels en horecagelegenheden. Veelal vind je hier de grote ketens en ook menig restaurant en café mag hier op landelijke bekendheid rekenen. Maar onderschat ook de diversiteit niet in dit…